Dietetyka
studia podyplomowe
Studia podyplomowe z zakresu Dietetyki mają na celu przekazanie słuchaczom wiedzy w zakresie:
- oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych,
- bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności.
We współczesnym świecie problem żywienia człowieka nabiera coraz większego znaczenia. Niewłaściwe odżywianie, złe nawyki żywieniowe (których konsekwencją jest nadwaga i otyłość, ale także niedożywienie) mają znaczący wpływ na wzrost cywilizacyjnych chorób żywieniowo zależnych. Dla ludzi zdrowych prawidłowe żywienie jest istotnym elementem profilaktyki zdrowotnej, w chorobie odgrywa istotną rolę wspomagając leczenie farmakologiczne. Żywienie człowieka wybiega daleko poza przyjęte tradycyjnie kształty, w związku z tym absolwent studiów podyplomowych posiądzie teoretyczne i praktyczne umiejętności o interdyscyplinarnym charakterze.
Poszerzenie kwalifikacji w zakresie
- oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych
- bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności
- planowania żywienia i technologii przygotowywania potraw
- nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego
- profilaktyki chorób żywieniowo – zależnych
- wykorzystania metod i zasad edukacji żywieniowej w pracy z pacjentami (klientami) na poziomie indywidualnym i zbiorowym.
Obszar działalności zawodowej
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej
- zakłady żywienia zbiorowego
- organizacje konsumenckie
- placówki sportowe i turystyczno – rekreacyjne
- placówki oświatowe kształcące w zakresie nauk o żywności i żywieniu
- własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa dietetycznego
- instytuty naukowo-badawcze
- ośrodki badawczo-rozwojowe.
Studia skierowane są do absolwentów
Słuchaczami studiów podyplomowych z zakresu Dietetyka mogą być osoby legitymujące się dyplomem ukończenia studiów wyższych, w szczególności na kierunku: Dietetyka, Technologia Żywności, Turystyka i Rekreacja, Wychowanie Fizyczne.
Program studiów
Program studiów został przygotowany w oparciu o wieloletnie doświadczenie dydaktyczne i zawodowe specjalistów z zakresu dietetyki – żywienia indywidualnego i zbiorowego zdrowego i chorego człowieka.
Nauka trwa 2 semestry.
Słuchacze otrzymują Świadectwo Ukończenia Studiów Podyplomowych w zakresie Dietetyki zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018r., poz. 1791).
Wymagane dokumenty
Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest złożenie następujących dokumentów:
- podanie o przyjęcie na studia (rejestracja w systemie e-rekrut, wydruk podania)
- aktualna fotografia kandydata (zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych)
- kserokopia oryginału lub odpisu dyplomu ukończenia studiów wyższych z uwzględnieniem szczegółowych zasad rekrutacji na poszczególne kierunki (oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów)
- oryginał dowodu osobistego do wglądu w dniu składania dokumentów,
- kserokopia dowodu wpłaty wpisowego – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów
- umowa o oświadczenie nauki (podpisywana po złożeniu wszystkich dokumentów)
Czas i miejsce składania dokumentów
Dokumenty można składać w Dziekanacie KWSPZ – Kraków, AL. A. Grottgera 1.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-16:00 oraz soboty w godzinach 8:00-14:00.
ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA
Informacje szczegółowe: sekretariat@kwspz.pl
tel: 012 423 38 40 wew. 331, 332, 333, 334, 337