Dietetyka
Zarejestruj się teraz
studia podyplomowe
Studia podyplomowe z zakresu Dietetyki mają na celu przekazanie słuchaczom wiedzy w zakresie:
- oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych,
- bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności.
We współczesnym świecie problem żywienia człowieka nabiera coraz większego znaczenia. Niewłaściwe odżywianie, złe nawyki żywieniowe (których konsekwencją jest nadwaga i otyłość, ale także niedożywienie) mają znaczący wpływ na wzrost cywilizacyjnych chorób żywieniowo zależnych. Dla ludzi zdrowych prawidłowe żywienie jest istotnym elementem profilaktyki zdrowotnej, w chorobie odgrywa istotną rolę wspomagając leczenie farmakologiczne. Żywienie człowieka wybiega daleko poza przyjęte tradycyjnie kształty, w związku z tym absolwent studiów podyplomowych posiądzie teoretyczne i praktyczne umiejętności o interdyscyplinarnym charakterze.
Poszerzenie kwalifikacji w zakresie
- oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych;
- bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności;
- planowania żywienia i technologii przygotowywania potraw;
- nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego;
- profilaktyki chorób żywieniowo – zależnych;
- wykorzystania metod i zasad edukacji żywieniowej w pracy z pacjentami (klientami) na poziomie indywidualnym i zbiorowym.
Obszar działalności zawodowej
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej;
- zakłady żywienia zbiorowego;
- organizacje konsumenckie;
- placówki sportowe i turystyczno – rekreacyjne;
- placówki oświatowe kształcące w zakresie nauk o żywności i żywieniu;
- własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa dietetycznego;
- instytuty naukowo-badawcze;
- ośrodki badawczo-rozwojowe.
Studia skierowane są do absolwentów
Uczestnikami studiów podyplomowych z zakresu Dietetyki mogą być osoby posiadające dyplom ukończenia studiów wyższych I lub II stopnia lub jednolitych magisterskich na dowolnym kierunku.
Program studiów
Program studiów został przygotowany w oparciu o wieloletnie doświadczenie dydaktyczne i zawodowe specjalistów z zakresu dietetyki – żywienia indywidualnego i zbiorowego zdrowego i chorego człowieka.
Studia podyplomowe trwają 2 semestry, obejmują 205 godzin dydaktycznych, w tym 90 godzin ćwiczeń i warsztatów.
Uczestnicy otrzymują Świadectwo Ukończenia Studiów Podyplomowych w zakresie Dietetyki zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (z uwzględnieniem późniejszych zmian Dz.U. z 2024 r., poz. 1103).
SEMESTR I – ZIMOWY:
Anatomia i fizjologia człowieka
Żywienie człowieka
Bioaktywne składniki żywności funkcjonalnej
Aspekty mikrobiologiczne żywności i żywienia
Klasyfikacja i charakterystyka diet
Kuchnie świata
Seminarium – żywienie w zdrowiu i chorobie
SEMESTR II – LETNI:
Poradnictwo żywieniowe
Psychodietetyka
Żywienie sportowców i osób aktywnych fizycznie
Dietetyka pediatryczna
Żywienie osób starszych
Praktyczne umiejętności z oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania
Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
Żywienie kliniczne
Wymagane dokumenty
Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest złożenie następujących dokumentów:
- podanie o przyjęcie na studia (rejestracja w systemie e-rekrut, wydruk podania);
- aktualna fotografia kandydata (zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych);
- kserokopia oryginału lub odpisu dyplomu ukończenia studiów wyższych z uwzględnieniem szczegółowych zasad rekrutacji na poszczególne kierunki (oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów);
- oryginał dowodu osobistego do wglądu w dniu składania dokumentów;
- kserokopia dowodu wpłaty wpisowego – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów;
- umowa o oświadczenie nauki (podpisywana po złożeniu wszystkich dokumentów).
Czas i miejsce składania dokumentów
Dokumenty można składać w Dziekanacie KWSPZ – Kraków, AL. A. Grottgera 1.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-16:00 oraz soboty w godzinach 8:00-14:00.
ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA
Informacje szczegółowe: rekrutacja@kwspz.pl, tel.: +48 797 012 101