Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Projekty Biura Karier
Zwiększenie kompetencji i kwalifikacji studentów
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia w 2019 r. rozpoczęła realizację projektu „Zwiększenie kompetencji i kwalifikacji studentów/ek kierunków Dietetyka, Fizjoterapia i Kosmetologia i usprawnienie procesów zarządzania uczelnią”.
Przedsięwzięcie to jest realizowane w ramach programu operacyjnego Wiedza, Edukacja, Rozwój 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Oś Priorytetowa III „Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju”, Działania 3.5 „Kompleksowe programy szkół wyższych” – wdrażanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.
Wartość projektu: 4.748.541,59 zł, z czego dofinansowanie z Funduszy Europejskich wynosi 4.606.085,34 zł, a wkład własny wynosi 142.456,25 zł.
Celem projektu jest podniesienie kompetencji zawodowych Studentów KWSPZ kierunku Dietetyka, Fizjoterapia i Kosmetologia, odpowiadających potrzebom gospodarki, rynku pracy i społeczeństwa poprzez udział w zorganizowanych stażach, które określone zostały w oparciu o prognozy konsultowane z firmami z branży medycznej i kosmetologicznej.
Uczestnikami stażu będą studenci 4 ostatnich semestrów studiów I lub II stopnia lub jednolitych studiów magisterskich Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia, w wieku 21 – 27 lat pozostający niezatrudnieni.
Staże organizowane będą w dwóch edycjach:
- Lipiec – wrzesień 2020
- Lipiec – wrzesień 2021
Wymiar stażu to 360 godzin zadań stażowych w okresie 9 tygodni po 40 godzin w tygodniu. Staże organizowane będą pod opieką mentora w grupach max. 10 osobowych, w następujących placówkach:
- Yasumi, Niepołomice, Niepołomice, ul. Stefana Batorego 22
- Hotel „Double Tree by Hilton”, Kraków, ul. Dąbska 5
- Yasumi, Instytut Zdrowia i Urody, Kraków, ul. Śliczna 32
- Ambra Day SPA, Kraków, ul. Królowej Jadwigi 100
- Firma Usługowa PARENDI, Kraków, ul. Bobrzyńskiego 19/17
- Hotel Prezydent Medical SPA and Wellness, Krynica Zdrój, al. Nowotarskiego 3
- Leśne Spa & Wellnes, Hotel City Sm Business & SPA S.C., Kraków, ul. Gajowa 16
- Gabinet Kosmetyczny „Glamour”, Kraków, ul. Komandosów 10/22
- Gabinet „Image”, Kraków, ul. Fieldorfa-Nila 17
W ramach stażu każdy uczestnik/czka otrzyma wynagrodzenie 18 zł brutto za godzinę.
Uczestnicy projektu zostaną objęci obowiązkowym ubezpieczeniem na czas trwania stażu w zakresie odpowiedzialności od Następstw Nieszczęśliwych Wypadków. Dodatkowo w ramach projektu zostaną opłacone wymagane badania lekarskie, pokryte zostaną także koszty związane z dojazdem komunikacją miejską w miejsce odbywania stażu, a w przypadku stażu odbywającego się poza miejscem zamieszkania (powyżej 50 km) studenta/ki – sfinansowany zostanie dojazd w obie strony i zakwaterowanie na czas stażu.
Zakres przedmiotowy stażu będzie związany bezpośrednio z efektami kształcenia na kierunkach Dietetyka, Fizjoterapia i Kosmetologia i zapewni ich praktyczne wykorzystanie w toku zadań wykonywanych na stażu.
Praktycznymi efektami zrealizowanych staży będą niżej wymienione umiejętności:
Dietetyka:
Uczestnicy stażu zdobędą umiejętności oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania, planowania żywienia dla osób zdrowych, kobiet w ciąży i karmiących oraz sportowców, odpowiedniego doboru produktów i technologii przygotowania potraw, a także opracowania stosownej do sytuacji klinicznej interwencji żywieniowej, kontroli jakości produktów i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami HACCP, a także edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, profilaktyki, komunikacji interseksualnej i psychologii zdrowia.
Fizjoterapia:
Uczestnicy stażu zdobędą kompetencje do badania i postawienia diagnozy funkcjonalnej, prognozowania, programowania i realizacji programu fizjoterapeutycznego oraz ewaluacji po jego zakończeniu.
Kosmetologia:
Uczestnicy stażu zdobędą umiejętności prawidłowego wykonywania zabiegów kosmetycznych, pielęgnacyjnych, upiększających i leczniczych z uwzględnieniem wskazań i przeciwskazań. Uzyskają także odpowiednie przygotowanie do profesjonalnego kierowania gabinetami kosmetycznymi oraz salonami odnowy biologicznej.
Kierunek dobra praca
KIERUNEK DOBRA PRACA – PODNIESIENIE JAKOŚCI USŁUG AKADEMICKIEGO BIURA KARIER W KRAKOWSKIEJ WYŻSZEJ SZKOLE PROMOCJI ZDROWIA
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia od 1 stycznia 2018 r. rozpoczęła realizację projektu „Kierunek dobra praca – podniesienie jakości usług Akademickiego Biura Karier w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia”. Przedsięwzięcie to współfinansowane jest przez Unię Europejską w ramach Działania 3.1. Kompetencje w szkolnictwie wyższym Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014-2020. Celem projektu jest podniesienie kompetencji 300 studentów (w tym 270 kobiet) Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia studiujących na kierunkach: Kosmetologia, Fizjoterapia, Dietetyka oraz Dietetyka i ekologiczna żywność.
Głównym celem projektu jest podniesienie jakości oraz zakresu usług świadczonych przez Biuro Karier KWSPZ poprzez zatrudnienie Doradcy zawodowego oraz bezpośrednie wsparcie studentów w rozpoczęciu aktywności zawodowej na rynku pracy w postaci indywidualnych konsultacji z doradcą zawodowym, a także grupowego wsparcia szkoleniowo-warsztatowego.
Wartość projektu: 353 925 zł, z czego dofinansowanie z Funduszy Europejskich wynosi 331 405 zł, a wkład własny wynosi 22 520 zł.
Staże dla studentów/ek
STAŻE DLA STUDENTÓW/EK KIERUNKU DIETETYKA, FIZJOTERAPIA I KOSMETOLOGIA
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia od 1 stycznia 2018 r. rozpoczęła realizację projektu „Staże dla studentów/ek kierunku dietetyka, fizjoterapia i kosmetologia”.
Przedsięwzięcie to współfinansowane jest przez Unię Europejską w ramach Działania 3.1. Kompetencje w szkolnictwie wyższym Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014-2020.
Głównym celem projektu jest podniesienie kompetencji zawodowych Studentów KWSPZ kierunku Dietetyka, Fizjoterapia i Kosmetologia – I stopnia (II i III rok) studiów stacjonarnych, odpowiadającym potrzebom gospodarki, rynku pracy i społeczeństwa, poprzez udział w stażach.
Wartość projektu: 1422 100,80 zł, z czego dofinansowanie z Funduszy Europejskich wynosi 1 198 546,55 zł, a wkład własny wynosi 42 663,03 zł.
Projekt obejmie swoim wsparciem 120 osób z czego 103 kobiety i 17 mężczyzn.
- Dietetyka: 28 osób – 25 kobiet i 3 mężczyzn
- Fizjoterapia – 37 osób – 23 kobiety i 14 mężczyzn
- Kosmetologia – 55 kobiet
Wiek uczestników/czek: 21-27 lat, osoby niezatrudnione
Staże organizowane będą w dwóch edycjach:
- Lipiec – wrzesień 2018
- Lipiec – wrzesień 2019
Wymiar stażu to 360 godzin zadań stażowych w okresie 9 tygodni po 40 godzin w tygodniu.
W ramach stażu każdy uczestnik/czka otrzyma wynagrodzenie 18 zł brutto za godzinę.
Projekt obejmuje dofinansowaniem ubezpieczenie stażysty/ki, niezbędne badania lekarskie, koszty komunikacji miejskiej, a w przypadku stażu odbywającego się poza miejscem zamieszkania studenta/ki – sfinansowany zostanie dojazd w obie strony i zakwaterowanie na czas stażu.
Staże organizowane są w placówkach pod opieką mentora w grupach minimum 12 osobowych.
Zakres przedmiotowy stażu będzie związany bezpośrednio z efektami kształcenia na kierunkach Dietetyka, Fizjoterapia i Kosmetologia i zapewni ich praktyczne wykorzystanie w toku zadań wykonywanych na stażu.
Praktycznymi efektami staży będą niżej wymienione umiejętności:
Kosmetologia:
Uczestnicy stażu zdobędą umiejętności prawidłowego wykonywania zabiegów kosmetycznych, pielęgnacyjnych, upiększających i leczniczych z uwzględnieniem wskazań i przeciwskazań.
Dietetyka:
Uczestnicy stażu zdobędą umiejętności oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania, planowania żywienia dla osób zdrowych, kobiet w ciąży i karmiących oraz sportowców, odpowiedniego doboru produktów i technologii przygotowania potraw, a także opracowania stosownej do sytuacji klinicznej interwencji żywieniowej, kontroli jakości produktów i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami HACCP, a także edukacji żywieniowej, promocji zdrowia i profilaktyki.
Fizjoterapia:
Uczestnicy stażu zdobędą kompetencje badania i postawienia diagnozy funkcjonalnej, prognozowania, programowania i realizacji programu fizjoterapeutycznego oraz ewaluacji po jego zakończeniu.