Karolina Rybarska

Karolina Rybarska – absolwentka Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia na kierunku dietetyka oraz Akademii Górniczo-Hutniczej na kierunku inżynieria środowiska. Od 2017 roku prowadzi własną działalność gospodarczą pod nazwą Całkiem Zdrowo, autorka e-booków, ekspert programówtelewizyjnych i szkoleniowiec. Jest uznanym dietetykiem klinicznym specjalizującym się w pomaganiu kobietom z insulinoopornością, niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto odzyskać dobre samopoczucie i  zdrowie.

Karolina Rybarska

BIURO KARIER: Studia w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia ukończyła Pani w 2022 roku. Jak wspomina Pani okres studiów?

Karolina Rybarska: Mój okres studiów był bardzo rozciągnięty w czasie, ponieważ między studiami I a II stopnia miałam 3-letnią przerwę. W tym czasie założyłam własną działalność i uczestniczyłam w licznych kursach i szkoleniach. To był bardzo intensywny czas. Cieszę się jednak, że podjęłam decyzję, aby wrócić na studia magisterskie i dopełnić swoje wykształcenie. Ten okres studiowania zdecydowanie różnił się od pozostałych, ponieważ przypadł na czas pandemii covid-19. Zajęcia online (później w wersji hybrydowej) pokazały totalnie inny sposób studiowania. Dla mnie to było bardzo wygodne, ponieważ brak dojazdów na uczelnię pozwolił mi zaoszczędzić czas i równocześnie uczyć się z dodatkowych kursów i szkoleń, na które w normalnym trybie studiowania nie miałabym czasu.

BIURO KARIER: W Internecie, mediach społecznościowych czy blogosferze dietetykiem może być każdy. Jaka jest różnica pomiędzy magistrem dietetyki a dietetykiem po kursie on-line?

Karolina Rybarska: Ogromna! Jestem przerażona jak dużo „samozwańczych” dietetyków promuje swoje usługi i podejmuje się pracy z pacjentami klinicznymi. Uważam, że trzeba skończyć studia, aby mieć tę podstawową wiedzę z zakresu żywienia i zdrowia człowieka, a kursami należy uzupełniać i aktualizować swoją wiedzę. To bardzo odpowiedzialny zawód, który wymaga od nas wielokierunkowego podejścia do pacjenta. Żaden kurs nie da nam tak wszechstronnego wykształcenia, jak studia.

BIURO KARIER: W ostatnim czasie prowadzi Pani szkolenia z zakresu dietetyki stomatologicznej. Czy to początek nowego trendu?

Karolina Rybarska: Zdecydowanie! W swojej wieloletniej pracy zawodowej zauważyłam, że optymalizując funkcjonowanie jamy ustnej i odpowiednio się odżywiając, można poprawić praktycznie każdy aspekt naszego zdrowia. Moim głównym celem jest więc zwiększenie świadomości na temat dietetyki stomatologicznej, ponieważ zdrowie zaczyna się w naszej jamie ustnej!

Karolina Rybarska

BIURO KARIER: Jest Pani także autorką bloga – jakie możliwości rozwoju zawodowego daje to medium? Kto najczęściej zagląda na Pani stronę i jakie treści najbardziej angażują odbiorców?

Karolina Rybarska: Bloga zaczęłam pisać w 2014 roku i to był tak naprawdę mój początek działalności, ponieważ szybko zyskałam grono wiernych czytelników, który zaczęli korzystać z moich porad i zaleceń żywieniowych. Regularne pisanie treści na bloga pozwoliło mi bardzo szybko rozwinąć skrzydła i zacząć pracę jako dietetyk. Napisanie artykułu, nawet blogowego, dla mnie zawsze wiązało się z poczuciem odpowiedzialności i zachęcało do wnikliwego zgłębienia tematu. Dzięki temu bardzo szybko się uczyłam. Przełomowym momentem w karierze blogowania, był artykuł, w którym opisałam swoją historię choroby Hashimoto. Po znacznym poprawieniu wyników tarczycowych, zdałam sobie sprawę, jak kluczowe znaczenie ma odpowiednio dobrana dieta i suplementacja. To ukształtowało moją ścieżkę zawodową – zaczęłam pomagać kobietom z insulinoodpornością, niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto. Ten artykuł do dziś cieszy się ogromną popularnością i pomaga mi w pozyskiwaniu nowych pacjentek do gabinetu!

BIURO KARIER: Prowadzi Pani swoją poradnię już prawie 6 lat – jakie zmiany dokonały się na rynku dietetycznym w tym czasie?

Karolina Rybarska: Dietetyka, to dziedzina, która bardzo szybko i prężnie się rozwija. To co dzisiaj jest uznawane jako prozdrowotny składnik, jutro może okazać się trucizną. Dlatego zawód ten wymaga ode mnie nieustannego kształcenia. Trzeba mieć naprawdę solidną wiedzę, aby umieć rozróżnić nowe, przełomowe doniesienia dietetyczne od tymczasowej mody na jakiś konkretny styl żywienia. A tego na przestrzeni tych 6 lat było naprawdę sporo: od diety bezglutenowej, bezlaktozowej czy paleo po dietę wegańską, pro planetarną, ketogeniczną czy carnivore. Jak widać, było tego wiele i bez dobrze ugruntowanej wiedzy, ciężko byłoby doradzić pacjentom, co dla nich jest najlepsze. To czego nauczyłam się przez te wszystkie lata to to, że najzdrowszą dietą na świecie jest dieta indywidualna, dopasowana do stylu życia, preferencji żywieniowych i stanu zdrowia pacjenta.

BIURO KARIER: Jakie cechy powinien posiadać dobry dietetyk?

Karolina Rybarska: Powinien być przede wszystkim empatyczny i głodny wiedzy. Nasz zawód jest nastawiony na pomaganie, zatem dietetyk powinien umieć słuchać potrzeb swoich pacjentów i zrozumieć ich indywidualne sytuacje oraz cele zdrowotne. Kluczem do skutecznej współpracy jest także wiedza. Edukacja i poszerzanie swoich kompetencji jest dla mnie priorytetem i wyznacznikiem dobrego specjalisty.

BIURO KARIER: Jaka jest Pani definicja sukcesu?

Karolina Rybarska: Zawód, który wykonujemy powinien być naszą pasją, ponieważ sukces tkwi w nieustannym poszerzaniu swoich kompetencji. To także wiara w siebie, sumienność i pracowitość. Ale! Nasza wiedza nie będzie tak wartościowa, jeśli nie będziemy umieć słuchać potrzeb drugiego człowieka. Dlatego empatia i indywidualne podejście do każdego pacjenta, to podstawa pracy w gabinecie dietetycznym.

BIURO KARIER: Jakie cenne wskazówki ma Pani dla naszych studentów?

Karolina Rybarska: Zawsze zadawajcie pytanie: „dla czego?”. Nie bójce się popatrzeć na temat z dwóch różnych stron, aby wyrobić własne zdanie. Bądźcie też pokorni wobec zdobytej wiedzy, bowiem dietetyka to nie jest nauka ścisła, gdzie wszystko jest czarne lub białe. To, co dzisiaj jest lekarstwem, jutro może okazać się trucizną, dlatego należy nieustannie weryfikować swoją wiedzę!

Karolina Rybarska podczas wykładu