Dietetyka i ekologiczna żywność
studia drugiego stopnia – magisterskie
Absolwent dwuletnich studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność otrzymuje tytuł zawodowy magistra i kwalifikacje dietetyka. Program studiów przewiduje dwie specjalności:
- DIETETYKA KLINICZNA
- EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ I DIETETYKA
Absolwent studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność posiada zaawansowaną wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne niezbędne do wykonywania zawodu dyplomowanego dietetyka, rozumie potrzeby społeczne w zakresie żywienia, przestrzega praw konsumenta i pacjenta oraz potrafi podjąć współpracę z innymi specjalistami dla ich dobra. Posiada rozszerzoną wiedzę w zakresie fizjologii żywienia, toksykologii żywności, nutrigenomiki, immunologii, psychologii społecznej, demografii i epidemiologii żywienia. Zna regulacje prawne i ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe oraz posiada zaawansowaną wiedzę w zakresie europejskich programów walki z otyłością i chorobami dietozależnymi.
Sylwetka absolwenta
Absolwent jest specjalistą (praktykiem) w zakresie planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla różnych grup ludności, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia w zależności od wieku, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego konsumenta i pacjenta. Zna rolę ziół i bioaktywnych składników żywności, potrafi dobrać prawidłowo produkty spożywcze i preparaty dietetyczne oraz technologie przygotowania potraw. Jest specjalistą w zakresie profilaktyki i wdrażania leczenia dietetycznego w chorobach przewodu pokarmowego, układu krążenia, chorobach metabolicznych, alergicznych i dermatologicznych a także chorobach nerek, wątroby i trzustki oraz chorobach nowotworowych. Absolwent potrafi diagnozować żywieniowe i psychologiczne czynniki oraz mechanizmy sprzyjające zaburzeniom odżywiania i wykorzystać swoją wiedzę w edukacji i poradnictwie żywieniowym.
Absolwent jest przygotowany do kontrolowania jakości produktów spożywczych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami odpowiednich systemów jakości, podejmowania działań w zakresie zdrowia publicznego oraz ochrony środowiska i dietoprofilaktyki chorób niezakaźnych. Absolwent rozumie potrzebę ciągłego poszerzania swojej wiedzy w celu uaktualniania umiejętności i rozwoju zawodowego. Absolwent jest przygotowany do pracy z ludźmi zdrowymi i chorymi, prowadzenia badań w zakresie żywności i żywienia oraz kierowania zespołem badawczym czy terapeutycznym.
Program studiów
A. Przedmioty podstawowe
- Psychologia Kliniczna
- Psychologia społeczna
- Patofizjologia
- Zdrowie Publiczne
- Demografia i epidemiologia żywienia
- Immunologia
- Zarządzanie jakością i marketing
- Metodologia badań
- Ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe
- Filozofia
- Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywności
- Diagnostyka laboratoryjna
B. Przedmioty kierunkowe
- Dietoprofilaktyka chorób żywieniowych i żywieniowo zależnych
- Dietoprofilaktyka chorób niezakaźnych
- Edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
- Fizjologia żywienia człowieka
- Polityka żywieniowa
- Żywienie kliniczne I
- Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
- Przemysłowa produkcja żywności i potraw
- Towaroznawstwo żywności
- Jakość i bezpieczeństwo żywności
- Przchowalnictwo żywności
- Język angielski
- Zasady i organizacja żywienia w szpitalach i sanatoriach
- Fizjologia człowieka i żywienie w sporcie
- Toksykologia żywności
- Diety niekonwencjonalne
- WF
- Aspekty mikrobiologiczne żywności i żywienia
C. Grupa przedmiotów obieralnych
SPECJALNOŚĆ I : DIETETYKA KLINICZNA
- Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego
- Żywienie w chorobach wątroby i trzustki
- Żywienie w chorobach metabolicznych
- Żywienie w chorobach alergicznych i dermatologicznych
- Żywienie w chorobach układu krążenia
- Żywienie w chorobach onkologicznych
- Żywienie w chorobach nerek
- Żywienie w chorobach rzadkich i genetycznych
- Genetyka w żywieniu i żywności
- Preparaty dietetyczne i ich technologia
- Nutrigenomika
- Seminarium – żywność, technologia, jakość a zdrowie
- Metody statystyczne w żywieniu
- PRACA MAGISTERSKA 1
C. Grupa przedmiotów obieralnych
SPECJALNOŚĆ II: EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ I DIETETYKA
- Preparaty dietetyczne i ich technologia
- Podstawy ekologii
- Skażenie żywności
- Nutrigenomika
- Seminarium – żywność, technologia, jakość a zdrowie
- Metody statystyczne w żywieniu
- Ekologiczna żywność
- Zioła w dietetyce. używki i przyprawy
- Enologia (produkcja wina)
- Prozdrowotne cechy żywności roślinnej
- PRACA MAGISTERSKA 2
D: Praktyka zawodowa
- Praktyka w poradni dietetycznej
- Praktyka w szpitalu dziecięcym, na oddziale szpitalnym, w kuchni ogólnej i niemowlęcej
- Praktyka w żłobku i przedszkolu
- Praktyka w szpitalu dla dorosłych na oddziale szpitalnym w kuchni ogólnej oraz dziale żywienia
- Praktyka w Domu opieki społecznej
- Praktyka w stacji epidemiologicznej
Obszar działalności zawodowej
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
- zakłady żywienia zbiorowego,
- organizacje konsumenckie,
- placówki sportowe i turystyczno – rekreacyjne,
- placówki oświatowe kształcące w zakresie nauk o żywności i żywieniu,
- własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa dietetycznego,
- instytuty naukowo-badawcze,
- ośrodki badawczo-rozwojowe.
Po zakończeniu studiów II stopnia student uzyskuje dyplom ukończenia z tytułem magistra. Dzięki niemu możliwe jest ubieganie się o przyjęcie na studia III stopnia (studia doktoranckie).
Wymagane dokumenty
- podanie o przyjęcie na studia (rejestracja w systemie e-rekrutacja, wydruk podania),
- kserokopia oryginału lub odpisu dyplomu ukończenia studiów I stopnia na kierunku Dietetyka, Technologia Żywności lub kierunków pokrewnych
- kserokopia oryginału lub odpisu świadectwa dojrzałości – oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów,
- 2 aktualne fotografie kandydata (zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia nauki w KWSPZ na danym kierunku studiów,
- oryginał dowodu osobistego do wglądu w dniu składania dokumentów,
- kserokopia dowodu wpłaty wpisowego – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów,
- umowa o świadczenie nauki.
Kryteria kwalifikacji i zasady przyjęć
Warunkiem przyjęcia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów I stopnia na kierunku Dietetyka, Technologia żywności.
O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń kandydatów w ramach limitów przyjęć oraz złożenie w terminie, określonym w harmonogramie rekrutacji następujących dokumentów:
- podanie o przyjęcie na studia (rejestracja w systemie e-rejestracja, wydruk podania),
- kserokopia oryginału lub odpisu dyplomu ukończenia studiów I stopnia na kierunkach Dietetyka, Technologia żywności – oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów,
- kserokopia oryginału lub odpisu świadectwa dojrzałości – oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów,
- 2 aktualne fotografie kandydata (zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych),
- zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia nauki w KWSPZ na danym kierunku studiów,
- oryginał dowodu osobistego do wglądu w dniu składania dokumentów,
- kserokopia dowodu wpłaty wpisowego – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów,
- umowa o świadczenie nauki – podpisywana ze strony Uczelni w dniu wydania decyzji o przyjęciu.
Dodatkowe zasady rekrutacji dla studentów kierunków pokrewnych
Na studia II stopnia, kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność mogą zostać przyjęci kandydaci posiadający dyplom ukończenia studiów I stopnia kierunków pokrewnych do kierunku Dietetyka oraz Technologia żywności.
Obowiązują wówczas dodatkowe zasady rekrutacji:
- Powołana przez Rektora KWSPZ Komisja weryfikuje dyplom ukończenia studiów I stopnia i określa, czy ukończony kierunek studiów jest kierunkiem pokrewnym. Za kierunki pokrewne uznaje się te, które wchodzą w obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej. W wyjątkowych przypadkach zakwalifikowany może zostać kandydat po kierunku innym niż pokrewne, na podstawie indywidualnej decyzji Rektora Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia.
- W celu wyrównania efektów kształcenia z I stopnia kandydat zobowiązany jest do realizacji w trakcie studiów (w trakcie pierwszego semestru) czterech modułów tzw. wyrównujących zawierających treści, które kandydat powinien znać aby uczestniczyć w realizacji zajęć dydaktycznych na II stopniu:
Moduł I – Żywienie i podstawy dietetyki – opiekun modułu: dr inż. Mirosław Pysz
- Żywienie człowieka
- Dietetyka pediatryczna
- Chemia żywności
Moduł II – Technologia żywności i towaroznawstwo – opiekun modułu: dr inż. Anna Matusz Mirlak
- Technologia żywności i potraw
- Towaroznawstwo żywności
- Analiza i ocena jakości żywienia
Moduł III – Edukacja żywieniowa i higiena – opiekun modułu: dr Bożena Makowska
- Higiena
- Edukacja żywieniowa
- Dietoprofilaktyka chorób żywieniowych
Moduł IV – Żywienie w poszczególnych jednostkach chorobowych – opiekun modułu: dr Jadwiga Piotrowicz
- Kliniczny zarys chorób
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
- Żywienie w gastroenterologii
- Żywienie osób starszych
- Żywienie w chorobach nerek
- Żywienie w sporcie
- Żywienie w chorobach metabolicznych
- Toksykologia
PRAKTYKA – Praktyka szpitalna – 100 godz.
Realizacja i zaliczenie modułów obędzie się w trakcie semestru pierwszego – w trybie indywidualnym. Nad realizacją i zaliczeniem powyższych modułów będą czuwali poszczególni opiekunowie wyznaczeni przez Dziekana. Realizacja modułu Praktyka szpitalna odbędzie się w ciągu I roku.
- Komisja przeprowadzi z kandydatami rozmowę kwalifikacyjną i określi tryb realizacji i formę zaliczenia proponowanych modułów.
- Po zaakceptowaniu dodatkowych warunków rozpoczęcia studiów przez kandydata, Komisja sporządzi odpowiedni protokół i skieruje wniosek do Rektora o przyjęcie na studia II stopnia.
Czas i miejsce składania dokumentów
Dokumenty można składać w Dziekanacie KWSPZ – Kraków, AL. A. Grottgera 1.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-16:00 oraz soboty w godzinach 8:00-14:00.
ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA
Informacje szczegółowe: sekretariat@kwspz.pl
tel: 012 423 38 40 wew. 331, 332, 333, 334, 337