Dietetyka i ekologiczna żywność

studia drugiego stopnia – magisterskie

Absolwent dwuletnich studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność otrzymuje tytuł zawodowy magistra i kwalifikacje dietetyka. Program studiów przewiduje dwie specjalności:

Absolwent studiów II stopnia na kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność posiada zaawansowaną wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne niezbędne do wykonywania zawodu dyplomowanego dietetyka, rozumie potrzeby społeczne w zakresie żywienia, przestrzega praw konsumenta i pacjenta oraz potrafi podjąć współpracę z innymi specjalistami dla ich dobra. Posiada rozszerzoną wiedzę w zakresie fizjologii żywienia, toksykologii żywności, nutrigenomiki, immunologii, psychologii społecznej, demografii i epidemiologii żywienia. Zna regulacje prawne i ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe oraz posiada zaawansowaną wiedzę w zakresie europejskich programów walki z otyłością i chorobami dietozależnymi.

Sylwetka absolwenta

Absolwent jest specjalistą (praktykiem) w zakresie planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla różnych grup ludności, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia w zależności od wieku, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego konsumenta i pacjenta. Zna rolę ziół i bioaktywnych składników żywności, potrafi dobrać prawidłowo produkty spożywcze i preparaty dietetyczne oraz technologie przygotowania potraw. Jest specjalistą w zakresie profilaktyki i wdrażania leczenia dietetycznego w chorobach przewodu pokarmowego, układu krążenia, chorobach metabolicznych, alergicznych i dermatologicznych a także chorobach nerek, wątroby i trzustki oraz chorobach nowotworowych. Absolwent potrafi  diagnozować żywieniowe i psychologiczne czynniki oraz mechanizmy sprzyjające zaburzeniom odżywiania i wykorzystać swoją wiedzę w edukacji i poradnictwie żywieniowym.

Absolwent jest przygotowany do kontrolowania jakości produktów spożywczych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami odpowiednich systemów jakości, podejmowania działań w zakresie zdrowia publicznego oraz ochrony środowiska i dietoprofilaktyki chorób niezakaźnych. Absolwent rozumie potrzebę ciągłego poszerzania swojej wiedzy w celu uaktualniania umiejętności i rozwoju zawodowego. Absolwent jest przygotowany do pracy z ludźmi zdrowymi i chorymi, prowadzenia badań w zakresie żywności i żywienia oraz kierowania zespołem badawczym czy terapeutycznym.

Program studiów

A. Przedmioty podstawowe

  • Psychologia Kliniczna
  • Psychologia społeczna
  • Patofizjologia
  • Zdrowie Publiczne
  • Demografia i epidemiologia żywienia
  • Immunologia
  • Zarządzanie jakością i marketing
  • Metodologia badań
  • Ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe
  • Filozofia
  • Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywności
  • Diagnostyka laboratoryjna

B. Przedmioty kierunkowe

  • Dietoprofilaktyka chorób żywieniowych i żywieniowo zależnych
  • Dietoprofilaktyka chorób niezakaźnych
  • Edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
  • Fizjologia żywienia człowieka
  • Polityka żywieniowa
  • Żywienie kliniczne I
  • Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
  • Przemysłowa produkcja żywności i potraw
  • Towaroznawstwo żywności
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności
  • Przchowalnictwo żywności
  • Język angielski
  • Zasady i organizacja żywienia w szpitalach i sanatoriach
  • Fizjologia człowieka i żywienie w sporcie
  • Toksykologia żywności
  • Diety niekonwencjonalne
  • WF
  • Aspekty mikrobiologiczne żywności i żywienia

C. Grupa przedmiotów obieralnych

SPECJALNOŚĆ I : DIETETYKA KLINICZNA

  • Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego
  • Żywienie w chorobach wątroby i trzustki
  • Żywienie w chorobach metabolicznych
  • Żywienie w chorobach alergicznych i dermatologicznych
  • Żywienie w chorobach układu krążenia
  • Żywienie w chorobach onkologicznych
  • Żywienie w chorobach nerek
  • Żywienie w chorobach rzadkich i genetycznych
  • Genetyka w żywieniu i żywności
  • Preparaty dietetyczne i ich technologia
  • Nutrigenomika
  • Seminarium – żywność, technologia, jakość a zdrowie
  • Metody statystyczne w żywieniu
  • PRACA MAGISTERSKA 1

C. Grupa przedmiotów obieralnych

SPECJALNOŚĆ II: EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ I DIETETYKA

  • Preparaty dietetyczne i ich technologia
  • Podstawy ekologii
  • Skażenie żywności
  • Nutrigenomika
  • Seminarium – żywność, technologia, jakość a zdrowie
  • Metody statystyczne w żywieniu
  • Ekologiczna żywność
  • Zioła w dietetyce. używki i przyprawy
  • Enologia (produkcja wina)
  • Prozdrowotne cechy żywności roślinnej
  • PRACA MAGISTERSKA 2

D: Praktyka zawodowa

  • Praktyka w poradni dietetycznej
  • Praktyka w szpitalu dziecięcym, na oddziale szpitalnym, w kuchni ogólnej i niemowlęcej
  • Praktyka w żłobku i przedszkolu
  • Praktyka w szpitalu dla dorosłych na oddziale szpitalnym w kuchni ogólnej oraz dziale żywienia
  • Praktyka w Domu opieki społecznej
  • Praktyka w stacji epidemiologicznej
Obszar działalności zawodowej
  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • organizacje konsumenckie,
  • placówki sportowe i turystyczno – rekreacyjne,
  • placówki oświatowe kształcące w zakresie nauk o żywności i żywieniu,
  • własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa dietetycznego,
  • instytuty naukowo-badawcze,
  • ośrodki badawczo-rozwojowe.

Po zakończeniu studiów II stopnia student uzyskuje dyplom ukończenia z tytułem magistra. Dzięki niemu możliwe jest ubieganie się o przyjęcie na studia III stopnia (studia doktoranckie).

Wymagane dokumenty
  • podanie o przyjęcie na studia (rejestracja w systemie e-rekrutacja, wydruk podania),
  • kserokopia oryginału lub odpisu dyplomu ukończenia studiów I stopnia na kierunku Dietetyka, Technologia Żywności lub kierunków pokrewnych
  • kserokopia oryginału lub odpisu świadectwa dojrzałości – oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów,
  • 2 aktualne fotografie kandydata (zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych),
  • zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia nauki w KWSPZ na danym kierunku studiów,
  • oryginał dowodu osobistego do wglądu w dniu składania dokumentów,
  • kserokopia dowodu wpłaty wpisowego – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów,
  • umowa o świadczenie nauki.
Kryteria kwalifikacji i zasady przyjęć

Warunkiem przyjęcia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów I stopnia na kierunku Dietetyka, Technologia żywności.

O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń kandydatów w ramach limitów przyjęć oraz złożenie w terminie, określonym w harmonogramie rekrutacji następujących dokumentów:

  1. podanie o przyjęcie na studia (rejestracja w systemie e-rejestracja, wydruk podania),
  2. kserokopia oryginału lub odpisu dyplomu ukończenia studiów I stopnia na kierunkach Dietetyka, Technologia żywności – oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów,
  3. kserokopia oryginału lub odpisu świadectwa dojrzałości – oryginał lub odpis do wglądu w dniu składania dokumentów,
  4. 2 aktualne fotografie kandydata (zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych),
  5. zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia nauki w KWSPZ na danym  kierunku studiów,
  6. oryginał dowodu osobistego do wglądu w dniu składania dokumentów,
  7. kserokopia  dowodu wpłaty wpisowego – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów,
  8. umowa o świadczenie nauki – podpisywana ze strony Uczelni w dniu wydania decyzji o przyjęciu.
Dodatkowe zasady rekrutacji dla studentów kierunków pokrewnych

Na studia II stopnia, kierunku Dietetyka i ekologiczna żywność mogą zostać przyjęci kandydaci posiadający dyplom ukończenia studiów I stopnia kierunków pokrewnych do kierunku Dietetyka oraz Technologia żywności.

Obowiązują wówczas dodatkowe zasady rekrutacji:

  1. Powołana przez Rektora KWSPZ Komisja weryfikuje dyplom ukończenia studiów I stopnia i określa, czy ukończony kierunek studiów jest kierunkiem pokrewnym. Za kierunki pokrewne uznaje się te, które wchodzą w obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej. W wyjątkowych przypadkach zakwalifikowany może zostać kandydat po kierunku innym niż pokrewne, na podstawie indywidualnej decyzji Rektora Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia.
  2. W celu wyrównania efektów kształcenia z I stopnia kandydat zobowiązany jest do realizacji w trakcie studiów (w trakcie pierwszego semestru) czterech modułów tzw. wyrównujących zawierających treści, które kandydat powinien znać aby uczestniczyć w realizacji zajęć dydaktycznych na II stopniu:

Moduł I – Żywienie i podstawy dietetyki – opiekun modułu: dr inż. Mirosław Pysz

  • Żywienie człowieka
  • Dietetyka pediatryczna
  • Chemia żywności

Moduł II – Technologia żywności i towaroznawstwo – opiekun modułu: dr inż. Anna Matusz Mirlak

  • Technologia żywności i potraw
  • Towaroznawstwo żywności
  • Analiza i ocena jakości żywienia

Moduł III – Edukacja żywieniowa i higiena – opiekun modułu: dr Bożena Makowska

  • Higiena
  • Edukacja żywieniowa
  • Dietoprofilaktyka chorób żywieniowych

Moduł IV – Żywienie w poszczególnych jednostkach chorobowych – opiekun modułu: dr Jadwiga Piotrowicz

  • Kliniczny zarys chorób
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
  • Żywienie w gastroenterologii
  • Żywienie osób starszych
  • Żywienie w chorobach nerek
  • Żywienie w sporcie
  • Żywienie w chorobach metabolicznych
  • Toksykologia

PRAKTYKA – Praktyka szpitalna – 100 godz.

Realizacja i zaliczenie modułów obędzie się w trakcie semestru pierwszego – w trybie indywidualnym. Nad realizacją i zaliczeniem powyższych modułów będą czuwali poszczególni opiekunowie wyznaczeni przez Dziekana. Realizacja modułu Praktyka szpitalna odbędzie się w ciągu I roku.

  1. Komisja przeprowadzi z kandydatami rozmowę kwalifikacyjną i określi tryb realizacji i formę zaliczenia proponowanych modułów.
  2. Po zaakceptowaniu dodatkowych warunków rozpoczęcia studiów przez kandydata, Komisja sporządzi odpowiedni protokół i skieruje wniosek do Rektora o przyjęcie na studia II stopnia.
Czas i miejsce składania dokumentów

Dokumenty można składać w Dziekanacie KWSPZ – Kraków, AL. A. Grottgera 1.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-16:00 oraz soboty w godzinach 8:00-14:00.

ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA
Informacje szczegółowe: sekretariat@kwspz.pl
tel: 012 423 38 40 wew. 331, 332, 333, 334, 337

Zarejestruj się teraz