Ułatwienia dostępu
Kształcenie na kierunku Dietetyka obejmuje wszystkie aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, jak również żywienia w różnych stanach chorobowych, uwzględnia cały szereg zagadnień związanych z naukami podstawowymi i medycznymi. Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na profilaktykę chorób dietozależnych.
A. Przedmioty kształcenia ogólnego
Wychowanie fizyczne (nie dotyczy studiów niestacjonarnych)
Technologia informacyjna
Etyka zawodowa
Ochrona własności intelektualnej
Podstawy przedsiębiorczości
Pedagogika
B. Przedmioty podstawowe
Anatomia człowieka
Biochemia ogólna i żywności
Podstawy chemii ogólnej
Chemia żywności
Fizjologia człowieka
Patofizjologia
Genetyka
Kwalifikowana pierwsza pomoc przedmedyczna
Mikrobiologia ogólna i żywności
Parazytologia
Propedeutyka żywności
Podstawy psychologii
C. Przedmioty kierunkowe
Żywienie człowieka
Dietetyka pediatryczna
Technologia gastronomiczna
Kliniczny zarys chorób
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
Analiza sensoryczna
Edukacja żywieniowa
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
Analiza i ocena jakości żywności
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
Higiena i toksykologia żywności
Technologia żywności i potraw
Towaroznawstwo żywności
Statystyka w dietetyce
Ekologia i ochrona przyrody
Ergonomia i bezpieczeństwo w organizacji pracy
Metodologia i proseminarium dyplomowe
D. Przedmioty specjalizacyjne – przedmioty do wyboru
Język obcy 1 (do wyboru: j. angielski / j. hiszpański/ j.niemiecki*)
Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych/ Alergeny pokarmowe *
Promocja zdrowia/ Edukacja zdrowotna*
Socjologia zdrowia i choroby/ Socjologia medycyny*
Żywność dietetyczna i funkcjonalna/Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego*
Dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych/Żywienie w chorobach metabolicznych*
Podstawy położnictwa z elementami żywienia kobiet ciężarnych/Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących*
Choroby zakaźne z elementami żywienia/ Epidemiologia i profilaktyka chorób zakaźnych*
Bromatologia/ Nauka o żywności*
Psychologia zdrowia/Psychodietetyka*
Żywienie w gastroenterologii/ Dietoterapia w chorobach układu pokarmowego*
Żywienie osób starszych/ Dietetyka geriatryczna*
Żywienie w chorobach nerek/ Żywienie w chorobach układu moczowego*
Fizjologia wysiłku i żywienie w sporcie/Żywienie w sporcie-biologiczne uwarunkowania wysiłku fizycznego*
Praca dyplomowa*
E. Praktyka zawodowa
Praktyka z technologii potraw
Praktyka wstępna w szpitalu
Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych
Praktyka w poradni dietetycznej lub dziale żywienia w szpitalu
Praktyka w domu opieki społecznej
Praktyka w zakresie żywienia niemowląt i dzieci (szpital dziecięcy lub oddział dziecięcy, żłobek, przedszkole)
Praktyka w szpitalu dla dorosłych
*przedmioty do wyboru
Dokumenty można składać w Dziekanacie KWSPZ – Kraków, AL. A. Grottgera 1.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-16:00 oraz soboty w godzinach 8:00-14:00.
ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA
Informacje szczegółowe: sekretariat@kwspz.pl
tel: 012 423 38 40 wew. 331, 332, 333, 334, 337