KWSPZ › Aktualności › Ekologiczna żywność i dietetyka – szanse, wyzwania i zagrożenia
Ekologiczna żywność i dietetyka – szanse, wyzwania i zagrożenia
Opublikowano:
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
ma zaszczyt zaprosić na Międzynarodową Konferencję Naukową pt.: „Ekologiczna żywność i dietetyka – szanse, wyzwania i zagrożenia”
w ramach projektu dofinansowanego z Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego utworzonego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz środków krajowych: Rozwój Polskich Uczelni pt.: „Studia II stopnia: Ekologiczna żywność i dietetyka”
Konferencja ma na celu upowszechnianie dorobku projektu na tle najnowszych światowych osiągnięć i trendów rozwojowych w badaniach i nauczaniu na rynku ekologicznej żywności i dietetyki.
Konferencja odbędzie się w dniach 27, 28 października 2015 r. w Pałacu Pokutyńskich przy ul. Karmelickiej 29 w Krakowie.
Udział w konferencji jest bezpłatny.
Mamy nadzieję, że konferencja wzbudzi ogromne zainteresowanie osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę z zakresu ekologicznej żywności i dietetyki.
Komitet Sterujący Projektu
„Studia II stopnia: Ekologiczna żywność i dietetyka”
Program konferencji
Wtorek, 27 października 2015
Spotkanie Komitetu Sterującego z członkami zespołu projektowego celem oceny ewaluacji projektu, wyników pracy zespołu oraz zaplanowania dalszych działań do realizacji projektu.
Środa, 28 października 2015
09.30- 10.00 Rejestracja uczestników Konferencji
10.00-10.10 Uroczyste otwarcie Konferencji i powitanie gości
10.10-10.30 Nowoczesne metody wizualizacji obrazów i sekwencji rzeczywistych – Krzysztof Orleański, NTNU Trondheim Norwegia
10.30-12.30 Sesja referatowa I – Żywienie człowieka. Przewodniczący: Prof. dr hab. Piotr Tomasik, dr Bożena Makowska
10.30-10.50 Nanowoda – struktura i właściwości – Piotr Tomasik
10.50-11.10 Nanowoda – otrzymywanie i dotychczasowe badania – Zdzisław Oszczęda Nantes Chemicals
11.10-11.30 Czym są i jak mogą na nas działać mikotoksyny – Kamil Jurowski
11.30-11.50 GMO- jak powstaje? Czy jest zagrożeniem? – Elżbieta Trzyna
11.50-12.10 Nieocenione właściwości prozdrowotne pseudozbóż i ich wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych – Anna Matusz- Mirlak
12.10-12.30 Dyskusja
12.30-13.00 Przerwa na kawę
13.00-15.00 Sesja referatowa II – Ekologia i ekologiczna żywność, produkty prozdrowotne. Przewodniczący: Prof. dr hab. Tadeusz Tuszyński, Prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk
13.00-13.20 Stan obecny i perspektywy rozwoju biotechnologii żywności – Tadeusz Tuszyński
13.20-13.40 Antyoksydacyjne właściwości rokitnika w zależności od warunków klimatycznych – Elżbieta Pisulewska, Ewelina Jamróz
13.40-14.00 Uwarunkowania i szanse żywności ekologicznej w Polsce – Magdalena Jaworska
14.00-14.15 Ekologiczna produkcja serów – Beata Cichopek
14.15-14.30 Standardy żywienia w szkole w świetle nowych rozporządzeń Ministra Zdrowia – Bożena Makowska
14.30-14.45 Wielokierunkowe działanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – Magdalena Macko
14.45-15.00 Dyskusja
15.00-16.00 Lunch
16.00-18.00 Sesja referatowa III – Dietetyka. Przewodniczący: dr Małgorzata Kwaśniak, dr inż. Mirosław Pysz
16.00-16.15 Programowanie metaboliczne a zdrowie w późniejszym wieku – Justyna Szafrańska
16.15-16.30 Wpływ diety na dzieci z autyzmem – Ewelina Basista
16.30-16.45 Dobroczynny wpływ ziół na zdrowie człowieka – Katarzyna Królikowska
16.45-17.00 Zastosowanie diety bezglutenowej w sporcie – Barbara Frączek
17.00-17.20 Zależność pomiędzy czynnikami środowiska a chorobami metabolicznymi – Jadwiga Piotrowicz
17.20-17.40 Żywienie a nowotwory – niektóre czynniki ryzyka i chemoprewencji – Maria Gacek
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ciasteczka stron trzecich
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!