Ekologia bliżej człowieka – Międzynarodowa Konferencja Naukowa

Szanowni Państwo

Uprzejmie przypominamy o Międzynarodowej Konferencji Naukowej na temat.: Ekologia bliżej człowieka, która odbędzie się w Krakowie w dniach 12-13 kwietnia 2016 r.

  • 12 kwietnia 2016 r. w godzinach 10:00-17:00 – Urząd Miasta Krakowa, Sala Plenarna, pl. Wszystkich Świętych 3-4, Kraków
  • 13 kwietnia 2016 r. w godzinach 10:00-17:00 – Audytorium Maximum, Sala Wystawowa A, II piętro, ul. Krupnicza 33, Kraków

Konferencja ma na celu upowszechnianie dorobku projektu dofinansowanego z Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego utworzonego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz środków krajowych: Rozwój Polskich Uczelni pt.: „Studia II stopnia: Ekologiczna żywność i dietetyka” na tle najnowszych światowych osiągnięć i trendów rozwojowych w badaniach i nauczaniu na rynku ekologii i ekologicznej żywności.

Poniżej szczegółowy program Konferencji:

PROGRAM MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ

 

PROGRAM MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ

„Ekologia bliżej człowieka”

12-13 kwietnia 2016 r.

 Wtorek, 12 kwietnia 2016 r.-  Urząd Miasta Krakowa, Sala Plenarna, pl. Wszystkich Świętych 3-4, Kraków

9.00 – 10.00 Rejestracja uczestników Konferencji

10.00 – 10.15 Uroczyste otwarcie Konferencji i powitanie gości (Rektor KWSPZ, Przedstawiciel Komitetu Sterującego w Projekcie Norweskim)

10.15 – 10.30 Informatyczne aspekty projektu norweskiego – Szymon Pękala

10.30 – 11.00 Biologizacja środowiska jako główna wartość zdrowego stylu życia – polska koncepcja Jednego Zdrowia – Stanisław Kolbusz

11.00 – 11.50 Medycyna Ekologiczna szansą na zdrowe życie – Józef Krop

11.50 – 12.10 Dyskusja

12.10 – 12.40 Przerwa na kawę

12.40 – 14.30 Sesja Referatowa I – Wykorzystanie nowych technologii w ekologii

Przewodniczący: prof. dr hab. Piotr Tomasik, prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk

12.40 – 13.00 Możliwości zastosowania wody zdeklastrowanej w połączeniu z efektywnymi mikroorganizmami – Zdzisław Oszczęda

13.00 – 13.20 Bioremediacja środowiska naturalnego – Henryk Kołoczek

13.20 –  14.30 Prezentacja materiałów opracowanych jako końcowy rezultat projektu

14.30 – 15.30 Lunch

 15.30 – 17.00 Sesja Referatowa II – Podsumowanie efektów końcowych projektu norweskiego

Przewodniczący: dr Małgorzata Kwaśniak, dr inż. Mirosław Pysz

15.30 – 15.50 Wystąpienia eksperta norweskiego – Krzysztof Orleański

15.50 – 17.00  Prezentacja materiałów opracowanych jako końcowy rezultat projektu

Podsumowanie I dnia Konferencji

 

 Środa, 13 kwietnia 2016 – Audytorium Maximum, ul. Krupnicza 33, Kraków

10.00 – 12.00  Sesja referatowa I –  Żywność, żywienie a zdrowie

Przewodniczący: prof. dr hab. Emilia Kolarzyk, dr Józef Krop

10.00 – 10.30 Zdrowa żywność a choroby układu krążenia – Monika Zygmuntowicz

10.30 – 11.00 Napoje energetyzujące a zagrożenie zdrowia – Zygmunt Fura

11.00 – 11.40 Zdrowe jelita kluczem do zdrowia – Józef Krop

11.40 – 12.00 Dyskusja

12.00 – 12.30 Przerwa na kawę

 12.30 – 14.30 Sesja referatowa II – Mikroorganizmy w służbie ekologii

Przewodniczący: prof. dr hab. Tadeusz Tuszyński, dr Bożena Makowska

12.30 – 13.00 Wpływ życia biologicznego w glebie na jakość warzyw i owoców– Elżbieta Duran

13.00 – 13.30 Alternatywne wykorzystanie ziemniaka jadalnego – Anna Molenda-Skowronek

13.30 – 13.50 Zastosowanie EM w ekologicznym gospodarstwie agroturystycznym – Akiko Miwa

13.50 – 14.10 Certyfikacja produktów ekologicznych – Anna Klimas

14.10 – 14.30  Dyskusja

14.30 – 15.30 Lunch

15.30 – 17.30 Sesja referatowa III – Interdyscyplinarne wykorzystanie ekologii

Przewodniczący: dr hab. Barbara Krzysztofik, prof. UR, prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska

15.30 – 16.00 Po co nam suplementacja? – Szczepan Kurpisz

16.00 – 16.30 Ekologiczne uwarunkowania chorób nowotworowych – Krzysztof Krupka

16.30 – 16.50  Ekologia polskiej wsi – Julian Rose

16.50 – 17.10 Wyrafinowane przykłady badań obrazowej spektrometrii mas na potrzeby ekotoksykologii i toksykologii środowiska – Kamil Jurowski

17.10 – 17.30 Dyskusja

Podsumowanie i zakończenie Konferencji