W dniu 14. 12.2015 r., dla studentów Dietetyki zorganizowane zostały warsztaty kulinarne „Eko Wigilia”. Pod okiem dr inż. Anny Matusz-Mirlak oraz Prodziekana dr inż. Mirosława Pysza grupa ochotników przygotowała potrawy na stół wigilijny, w tym, cieszący się popularnością, pasztet z soczewicy i marchewki, bezglutenowy piernik oraz sałatkę śledziową.
Tradycyjne uszka do barszczu zastąpiła kokosowa tarta z kapustą i grzybami, którą spożywać mogą także osoby cierpiące na celiakię.
Na stole wigilijnym nie mogło zabraknąć kompotu z suszu, a uzupełnieniem tarty był barszcz czerwony.
Podczas zorganizowanych warsztatów Studenci mieli okazję połączyć teorię z praktyką,
a także przekonać się, iż występujący coraz częściej problem nietolerancji glutenu nie sprawia kłopotu nawet przy przygotowywaniu potraw świątecznych.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ciasteczka stron trzecich
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!