Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ewelina Koźlak
EWELINA KOŹLAK – absolwentka studiów licencjackich na kierunku Dietetyka w 2022 roku. Dietetyk, kucharz, instruktor praktycznej nauki zawodu. Specjalizuje się w edukacji żywieniowo-kulinarnej dzieci i rodzin, posiada 8-letnie doświadczenie zawodowe i aktywnie prowadzi warsztaty kulinarne „Edukacja na Talerzu”. Jej misją jest zachęcić dzieci i rodziny do zdrowego odżywiania, odkrywania nowych smaków i wspólnego gotowania.
BIURO KARIER: Studia w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia ukończyła Pani w 2022 roku. Jak wspomina Pani okres studiów?
EWELINA KOŹLAK: Studia w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia były dla mnie niezwykle wartościowym okresem. Szkoła nauczyła nas bardzo dużo teorii jak i praktyki, szczególnie ważne były praktyki w różnych miejscach takich jak poradnie, szpitale czy szkoły. Praktyki pozwoliły na zdobycie praktycznego doświadczenia i lepsze zrozumienie realiów pracy w zawodzie dietetyka. Wsparcie studentów z roku również odgrywało istotną rolę, umożliwiając wymianę wiedzy i doświadczeń, co było nieocenione w trakcie nauki. Ukończenie studiów w 2022 roku było dla mnie kluczowym krokiem w karierze zawodowej.
BIURO KARIER: „Edukacja na Talerzu” to projekt, który stworzyła Pani razem z koleżanką ze studiów Joanną Wiejaczka . Skąd wziął się pomysł na taki rodzaj działalności ?
EWELINA KOŹLAK: Pomysł na naszą firmę powstał w trakcie studiów dietetycznych na KWSPZ. Ze względu na to, iż podczas studiów zaszłam w ciążę i zostałam mamą, najbardziej interesował mnie temat żywienia dzieci. Dlatego też zaczęłam coraz bardziej zgłębiać wiedzę na ten temat i na tej podstawie powstała moja praca licencjacka. Natomiast Asia ze względu, na to iż od wielu lat jest alergikiem szczególnie zainteresowana była zagadnieniami związanymi z żywieniem dorosłych i dzieci z alergiami pokarmowymi. Chciałyśmy razem stworzyć warsztaty edukacyjne i kulinarne dla dzieci m.in. w przedszkolach, szkołach i docierać z edukacją żywieniową w ten sposób do dzieci i ich rodziców.
BIURO KARIER: W czym zatem specjalizuje się firma „Edukacja na Talerzu”?
EWELINA KOŹLAK: Firma „Edukacja na Talerzu” specjalizuje się w organizacji mobilnych warsztatów żywieniowo-kulinarnych dla dzieci, młodzieży i indywidualnych grup wiekowych na terenie województwa małopolskiego. Nasza oferta warsztatów dopasowywana jest indywidualnie do wieku i umiejętności uczestników, co pozwala na efektywną edukację żywieniową i kulinarną. Prowadzone przez nas warsztaty są kompleksowe, ponieważ uczą w teorii i w praktyce jak w zdrowszy sposób komponować posiłki. W ofercie znajdują się tematyczne warsztaty żywieniowe i kulinarne dla dzieci, jak również na specjalną okazję np. na Dzień Mamy czy Dzień Dziecka.
BIURO KARIER: Czy edukowanie dzieci w zakresie zdrowego żywienia wymaga dodatkowych umiejętności? Jakie narzędzia pomagają Wam podczas warsztatów edukacyjnych?
EWELINA KOŹLAK: Prowadząc warsztaty żywieniowo-kulinarne o różnej tematyce, w różnych grupach wiekowych, brakowało nam narzędzi do tego, aby zachęcić dzieci i młodzież do aktywnego uczestnictwa w części edukacyjnej warsztatów. Piramida i talerz zdrowia, które były głównymi naszymi narzędziami podczas warsztatów edukacyjnych z dziećmi, nie do końca odgrywały swoją rolę w tematach tj. zdrowe śniadania, śniadaniówki do szkoły, zdrowe fast-foody czy zdrowe słodycze – stąd powstał nasz pomysł na stworzenie serii układanek, dzięki którym dzieci będą mogły uczyć się i poznawać nowe produkty, a co najważniejsze uczyć się komponowania pełnowartościowych i odżywczych posiłków podczas części edukacyjnej warsztatów. Tak powstała seria naszych układanek edukacyjnych dla dzieci, które możecie znaleźć na naszym sklepie: edukacjanatalerzu.pl. Nasze układanki nie tylko sprawdzają się podczas warsztatów edukacyjnych w przedszkolu czy w szkole, ale również świetnie sprawdzają się w domu, jako narzędzie do oswajania dzieci z nowymi produktami i nauką komponowania zdrowych i odżywczych posiłków, ale również zachęcają do wspólnego gotowania. Idąc o krok dalej z większą wiedzą i doświadczeniem, jak również z misją i chęcią pomocy szerzenia edukacji zdrowotno-żywieniowej i kulinarnej uzyskałam wykształcenie pedagogiczne dla instruktorów i wykładowców praktycznej nauki zawodu, dzięki czemu mogę prowadzić kursy i szkolenia z zakresu żywienia zbiorowego, edukacji żywieniowej i kulinarnej, dietetyki oraz małej gastronomii.
BIURO KARIER: Stawia Pani na ciągły rozwój swój i swojej firmy. Jaka jest zatem dla pani definicja sukcesu?
EWELINA KOŹLAK: Dla mnie definicja sukcesu opiera się na ciągłym rozwoju, zarówno osobistym, jak i zawodowym. Sukces to możliwość realizacji swoich pasji i celów, nieustanne zdobywanie nowej wiedzy i umiejętności oraz dążenie do doskonałości w tym, co robię. Ważnym elementem sukcesu jest również satysfakcja moich klientów i pozytywny wpływ, jaki mogę mieć na ich zdrowie i życie. Sukces to także zdolność do adaptacji i innowacyjność, co pozwala mojej firmie rozwijać się i prosperować w zmieniających się warunkach.
BIURO KARIER: Jakie cenne wskazówki ma Pani dla naszych studentów?
EWELINA KOŹLAK: Dla studentów mam kilka cennych wskazówek. Przede wszystkim, podążajcie za swoją pasją. Znalezienie dziedziny, która naprawdę Was fascynuje, sprawi, że nauka i praca staną się nie tylko obowiązkiem, ale i przyjemnością. Nie bójcie się porażek – są one nieodłączną częścią każdej drogi do sukcesu. Z każdej porażki można wyciągnąć wartościowe lekcje, które pomogą Wam się rozwijać i doskonalić. Bądźcie wytrwali, otwarci na nowe doświadczenia i zawsze dążcie do samodoskonalenia. To klucz do osiągnięcia sukcesu i spełnienia zawodowego.