Ułatwienia dostępu

Przejdź do treści Przejdź do menu w stopce

Międzynarodowa Konferencja Naukowa – Ekologia bliżej człowieka

Opublikowano:

Miło nam poinformować, że Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Ekologia bliżej człowieka”, zorganizowana przez Krakowską Wyższą Szkołę Promocji Zdrowia w dniach 12-13 IV 2016 r., w związku z realizacją projektu „Studia II stopnia: Ekologiczna żywność i dietetyka”, dofinansowanego z Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego utworzonego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego zakończyła się dużym sukcesem.

Cel, jaki przyświecał konferencji, to przede wszystkim propagowanie ekologii, ekologicznej żywności, rolnictwa ekologicznego, naturalnych metod produkcji żywności – mówi Prodziekan Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia, dr inż. Mirosław Pysz. – To zarazem upowszechnienie efektów  projektu, w którym uczestniczymy, a także współpraca z instytucjami zajmującymi się ekologią, rolnictwem ekologicznym oraz z instytutami naukowymi, uczelniami w zakresie ekologii i żywności ekologicznej.

Pierwszy dzień Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Ekologia bliżej człowieka” odbywał się w Sali Plenarnej Urzędu Miasta Krakowa. Uroczystego otwarcia Konferencji dokonał Rektor KWSPZ  Profesor Tadeusz Tuszyński.

Po przedstawieniu uczestnikom konferencji przez Szymona Pękalę informatycznych aspektów projektu norweskiego swoje referaty zaprezentowali między innymi:

Stanisław Kolbusz, Prezes Stowarzyszenia Ekosytem – Dziedzictwo Natury  wygłosił referat na temat Biologizacji środowiska jako głównej wartości zdrowego stylu życia, o wykorzystaniu naturalnych technologii w uprawie gleby i pielęgnacji ogrodów o  rolnictwie naturalnym , gdzie dzięki probiotechnologii możemy korzystać z dobrodziejstw natury.

Dr Józef Krop (Fellow American Academy of Environmental Medicine) autor książki „Ratujmy się-elementarz medycyny ekologicznej”  przedstawił  Medycynę Ekologiczną jako szansą na zdrowe życie. Medycyna ekologiczna to dyscyplina, która bada i ocenia wpływ czynników środowiskowych na człowieka, kładąc szczególny nacisk na skutki działania pokarmów, środków chemicznych, wody i jakości powietrza. Lekarz ekologiczny musi poświęcić pacjentowi sporo czasu. Wytłumaczyć, na czym polega zdrowa dieta i higieniczny tryb życia. Oznacza to analizę czynników szkodliwych w jego codziennej diecie, miejscu, w którym żyje, pracuje lub się uczy.

Podczas Konferencji został przeprowadzony wywiad z profesorem Józefem Krop. Treść wywiadu i nagrania dostępne na stronie RadioKlinika.

Zdzisław Oszczęda, Prezes Firmy Nanolaboratory Nantes przedstawił możliwości zastosowania wody zdeklastrowanej w połączeniu z efektywnymi mikroorganizmami. Zdeklastrowana, czyli „przekształcona” woda jest doskonałym rozpuszczalnikiem, znakomitym transporterem substancji do komórek oraz swoistym „medium”, które oczyszcza organizm niwelując uszkodzone komórki. Zaczynają one lepiej funkcjonować powodując, że nasz organizm wykazuje zdolności do samoleczenia.

Krzysztof Orleański ekspert norweski (NTNU Trondheim Norwegia – Norweski Uniwersytet Nauki i Technologii) bardzo ciekawie opowiadał uczestnikom o sposobach żywienia i tradycyjnych produktach kuchni norweskiej.

Pierwszy dzień Konferencji zakończyła prezentacja materiałów opracowanych jako końcowy rezultat projektu w postaci opracowanych i wydrukowanych skryptów dydaktycznych. Każdy z autorów skryptów przedstawił uczestnikom treści zawarte w swoich opracowaniach.

W drugim dniu prezentacje naukowe oraz dyskusje były prowadzone w Audytorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zostały poruszone bardzo interesujące tematy między innymi:

Dr Józef Krop (Fellow American Academy of Environmental Medicine) wygłosił referat na temat przewodu pokarmowego – systemu, który ma kunsztowną budowę o powierzchni dwóch kortów tenisowych i ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Jego zdaniem najistotniejsze jest odpowiednie stężenie kwasu solnego w żołądku, który odpowiada za sterylizację pokarmów. Na jego niedobór wpływa nadmiar mięsa i mleka w diecie, ale także śmieciowa żywność, kofeina, nikotyna i stres.

Zygmunt Fura z Polskiego Klubu Ekologicznego przedstawił zagrożenia związane z używaniem napojów energetycznych. Polska jest na 8 miejscu w ich spożyciu w Europie, rynek jest wyceniany na 800 mln złotych. W USA i Kanadzie odnotowano zgony po przedawkowaniu napojów energetycznych i w niektórych stanach wprowadzono restrykcje w ich sprzedaży, tymczasem w Polsce wiedza na ten temat jest znikoma. Wiadomo, że te napoje uzależniają i są szczególnie niebezpieczne w połączeniu z alkoholem, dlatego PZE przygotowuje kampanię edukacyjną na ten temat.

Wielkim zainteresowaniem cieszył się referat Anny Molendy-Skowronek na temat nieznanych właściwości ziemniaka. Badania udowadniają, że wbrew powszechnej opinii te warzywa nie są tuczące. Przeciwnie, mają właściwości oczyszczające, a dieta ziemniaczana jest stosowana w odchudzaniu. W dodatku zawarta w ziemniakach tyrozyna pozytywnie wpływa na nastrój człowieka i przeciwdziała depresji. To powszechne i niedoceniane warzywo może być wykorzystywane także w kosmetyce.

Dr Krzysztof Krupka (KWSPZ) przedstawił niezwykle ciekawe badania na temat pierwiastków (krzem, selen, ołów, kadm), które okazują się być świetnymi markerami chorób nowotworowych. Mówił także o niedostrzeganej roli elektrosmogu, który jest jednym z ważnych czynników wzrostu liczby zachorowań na raka. Wyjaśniał także zmiany w gospodarce energetycznej człowieka, które powoduje nowotwór.

Elżbieta Duran przedstawiła problem zjawiska „zmęczenia gleby”, czyli zdecydowanego zmniejszenia jej urodzajności wskutek używania nawozów sztucznych i pestycydów. Natomiast Monika Zygmuntowicz wskazała najważniejsze elementy diety w chorobach układu krążenia. Szczególnie ważne jest wprowadzenie zwyczaju zastępowania soli innymi przyprawami, gdyż w Polsce spożycie NaCl jest 3-krotnie większe od zalecanego.

Konferencja zakończyła się sukcesem o czym świadczyło ogromne zainteresowanie licznie przybyłych pracowników naukowych z kraju i z zagranicy, przedstawicieli organizacji ekologicznych, zaproszonych gości i studentów.

 

Opublikowano: 15.04.2016 Drukuj tę stronę
Uczelnia
Rekrutacja - Oferta
Studenci
Kariera i Abolwenci
Logowanie i Pomoc

Instagram Facebook