Dietetyka

studia pierwszego stopnia - licencjackie, stacjonarne i niestacjonarne

Zarejestruj się teraz


Kształcenie na kierunku Dietetyka obejmuje wszystkie aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, jak również żywienia w różnych stanach  chorobowych, uwzględnia cały szereg zagadnień związanych z naukami podstawowymi i  medycznymi. Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na profilaktykę chorób dietozależnych.

Obszar działalności zawodowej
  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej
  • zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering)
  • organizacje konsumenckie
  • placówki sportowe i inne (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji)
  • szkolnictwo – po uzyskaniu odpowiednich kwalifikacji
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego
Absolwent jest przygotowany do:
  • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją
  • oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia
  • zapobiegania chorobom żywieniowo – zależnym
  • oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
  • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw
  • znajomości zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny)
  • oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób
  • planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
  • organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów
  • prowadzenia edukacji żywieniowej
Program studiów
A. Przedmioty kształcenia ogólnego

  • Wychowanie fizyczne
  • Technologia informacyjna
  • Etyka zawodowa
  • Ochrona własności intelektualnej
  • Podstawy przedsiębiorczości

B. Przedmioty podstawowe

  • Anatomia człowieka
  • Biochemia ogólna i żywności
  • Podstawy chemii ogólnej
  • Chemia żywności
  • Fizjologia człowieka
  • Patofizjologia
  • Genetyka
  • Kwalifikowana pierwsza pomoc przedmedyczna
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Parazytologia
  • Propedeutyka żywności
  • Podstawy psychologii

C. Przedmioty kierunkowe

  • Żywienie człowieka
  • Dietetyka pediatryczna
  • Technologia gastronomiczna
  • Kliniczny zarys chorób
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
  • Edukacja żywieniowa
  • Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
  • Analiza i ocena jakości żywności
  • Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
  • Higiena i toksykologia żywności
  • Technologia żywności i potraw
  • Towaroznawstwo żywności
  • Socjologia zdrowia i choroby
  • Statystyka w dietetyce
  • Ekologia i ochrona przyrody
  • Ergonomia i bezpieczeństwo w organizacji pracy
  • Metodologia i proseminarium dyplomowe

D. Przedmioty specjalizacyjne – przedmioty do wyboru

  • Język obcy 1 (do wyboru: j. angielski / j. francuski*)
  • Język obcy 2 (do wyboru: j. niemiecki / j. hiszpański*)
  • Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych/ Alergeny pokarmowe *
  • Promocja zdrowia/ Edukacja zdrowotna*
  • Żywność dietetyczna i funkcjonalna/Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego*
  • Dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych/Żywienie w chorobach metabolicznych*
  • Podstawy położnictwa z elementami żywienia kobiet ciężarnych/Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących*
  • Choroby zakaźne z elementami żywienia/ Epidemiologia i profilaktyka chorób zakaźnych*
  • Psychologia zdrowia/Psychodietetyka*
  • Żywienie w gastroenterologii/ Dietoterapia w chorobach układu pokarmowego*
  • Żywienie osób starszych/ Dietetyka geriatryczna*
  • Żywienie w chorobach nerek/ Żywienie w chorobach układu moczowego*
  • Fizjologia wysiłku i żywienie w sporcie/Żywienie w sporcie-biologiczne uwarunkowania wysiłku fizycznego*
  • Praca dyplomowa**

E. Praktyka zawodowa

  • Praktyka z technologii potraw
  • Praktyka wstępna w szpitalu
  • Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych
  • Praktyka w poradni dietetycznej i dziale żywienia w szpitalu
  • Praktyka w domu opieki społecznej
  • Praktyka w szpitalu dziecięcym
  • Praktyka w szpitalu dla dorosłych

*przedmioty do wyboru

Rekrutacja
Rekrutacja przebiega bez przeprowadzania egzaminów wstępnych, a o przyjęciu decyduje kolejność złożenia wszystkich przewidzianych regulaminem dokumentów. System ten umożliwia studiowanie wymarzonego kierunku, bez względu na zdawane na maturze przedmioty. Ilość wolnych miejsc jest ograniczona.
Wymagane dokumenty
  • podanie o przyjęcie na studia (rejestracja w systemie e-rekrut www.kwspz.pl, wydruk formularza),
  • kserokopia świadectwa dojrzałości – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów,
  • zaświadczenie lekarskie od lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia nauki w KWSPZ na danym kierunku studiów – pobierz druk skierowania na badania i wzór zaświadczenia
  • 2 aktualne fotografie kandydata (zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych), podpisane
  • kserokopia dowodu osobistego – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów,
  • kserokopia dowodu wpłaty wpisowego – oryginał do wglądu w dniu składania dokumentów,
  • umowa o świadczenie nauki (podpisywana w dniu składania dokumentów).
Czas i miejsce składania dokumentów
Dokumenty można składać w Dziekanacie KWSPZ – Kraków, AL. A. Grottgera 1.
Zapraszamy od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-16:00 oraz soboty w godzinach 8:00-14:00.
(w miesiącu sierpniu, w soboty nieczynne)

ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA
Informacje szczegółowe: sekretariat@kwspz.pl
tel: 012 423 38 40 wew. 331, 332, 333, 334, 337

Zarejestruj się